Benvinguts de nou al blog de l'aula de Tramuntana.
Com molt bé sabeu, estem endinsats en el nostre projecte sobre el canvi climàtic. Seguim superant reptes i adquirint nous aprenentatges.
Una de les primeres tasques que vam fer aquests dies, va ser anar a provar els nostres penells i anemòmetres. Vam aprofitar un dia de vent per anar al pati de l'escola i veure si funcionaven correctament. Us deixem unes imatges que us mostren l'èxit de la prova.
El funcionament dels penells i els anemòmetres va ser perfecte. Tot i patir algun petit inconvenient vam poder observar com la força del vent mou l'anemòmetre i observant la direcció del vent amb el penell sabíem per on bufava més fort.
Donem per tancat el bloc de continguts del temps atmosfèric i els fenòmens que hi intervenen en el mateix. Ara, tocava centra-se en el clima.
Ens hem iniciat en el repte del clima, aquí teniu l'enllaç: https://sesteve4.wixsite.com/misitio/repte-7
Vam començar investigant els tipus de clima que hi ha a Catalunya. Per parelles vam emplenar una graella per poder debatre posteriorment a l'aula sobre els tipus de clima que hi ha a Catalunya i les seves característiques.
Hem arribat a la conclusió que a Catalunya hi ha quatre tipus de clima:
- El clima mediterrani litoral.
- El clima mediterrani d'interior o continental.
- El clima mediterrani de muntanya.
- El clima atlàntic.
Ara que ja sabem els climes, hem vist que en funció de la zona on estiguis, aquest clima pot variar i per això vam començar a treballar els climogrames.
Abans de superar el repte de fer un climograma d'una zona de Catalunya, hem après a fer-ne un entre tots. Hem anat pas a pas aprenent com fer un climograma i com comentar-lo.
Una vegada ja sabíem com es feia un climograma, ens hem endinsat a fer-ne un sols. El repte consistia en llegir les dades que ens donava el Sergi sobre les precipitacions i temperatures d'una zona i a partir de les dades vam anar confeccionant les barres de temperatura i de precipitacions.
Posteriorment vam contestar diferents preguntes sobre el climograma i també vam calcular les mitjanes anuals de temperatures i precipitacions. Una tasca complicada però molt útil.
Repte superat!
Sense aturar-nos, ens hem endinsat en un nou repte: La contaminació i els efectes de la mateixa sobre el canvi climàtic.
Vam parlar a l'aula sobre la gran quantitat de residus que genera l'home al nostre planeta i evidentment, sobre els seus efectes. Sense pensar-ho dues vegades, ens hem posat a treballar per aprendre coses sobre un dels residus més contaminants, el plàstic.
Hem decidit fer una campanya de recollida de taps de plàstic per col·laborar amb una associació i d'aquesta manera ajudar a reciclar aquest material tant contaminant.
Per poder fer la campanya de recollida de taps, hem confeccionat uns cartells per parelles i hem anat a les diferents aules de l'escola a explicar la nostra proposta. Ens van quedar uns cartells molt xulos!
Abans, però, hem treballat les pautes per confeccionar un cartell informatiu. Aquí us deixem el repte i les pautes que hem seguit:
https://sesteve4.wixsite.com/misitio/repte-9
Amb una setmana, hem recollit un munt de taps. Us volem donar les gràcies per la vostra resposta a aquesta campanya i us animem a seguir col·laborant.
Amb una setmana, hem recollit un munt de taps. Us volem donar les gràcies per la vostra resposta a aquesta campanya i us animem a seguir col·laborant.
Per acabar la setmana, ens han vingut a fer un taller relacionat amb el projecte. Com vam treballar les capes de l'atmosfera i les seves característiques, han vingut a fer-nos un taller sobre el color de les estrelles i l'energia.
Hem fet diferents experiment i hem pogut observar els efectes dels rajos solars quan entren en contacte amb l'atmosfera. Un taller molt divertit i motivant.
Ja veieu que res ens atura.
Ara ens hem endinsat amb els animals en perill d'extinció degut al canvi climàtic. Us seguirem explicant els nostres aprenentatges, no en tingueu cap dubte!!
Fins la setmana vinent!
Tramuntana.